STUFFY SHMITT – STUFF HAPPENS

“Stuff Happens” is de titel van een nieuw album van de uit New York City afkomstige singer-songwriter Stuffy Shmitt. Deze plaat komt iets meer dan acht jaar na de release van de twee albums die hij allebei in 2012 op de markt bracht: “Twelve Songs” en “Industrial Love”. Stuffy Shmitt kon de enorme druk die daarna op hem werd uitgeoefend echter niet aan en hij werd gediagnotiseerd met een bipolaire stoornis die hem via depressies en onstopbare manische angsten behoorlijk gek maakte.

Tussen 2000 en 2008 had hij ook al enkele albums uitgebracht waarmee hij zijn groot talent als zanger en songschrijver kon bevestigen. Maar het waren de torenhoge verwachtingen van de muziekindustrie die hem uiteindelijk in die ziekelijke toestand hebben gedreven. Stuffy Shmitt liet zich grondig behandelen, verhuisde zes jaar geleden naar Nashville en hij lijkt nu terug verrezen te zijn als muzikant, want op “Stuff Happens” blijkt uit de elf songs die hij voor dit album schreef dat hij terug blijdschap, levensvreugde en optimisme heeft gevonden in zijn bestaan.

Dat kunnen we alvast concluderen uit het nummer “It’s OK”, de openingstrack en eerste single van de plaat die u op de eerste video kunt beluisteren. Het tijdloze gevoel van ouder worden vertolkt hij op knappe wijze in de mooie akoestische ballad “Mommy & Daddy” die op de tweede video wordt weergegeven. Een sterk uitgekiende mix van indie folknummers, bluesrocksongs en Americana-liedjes werd gebundeld op de tracklijst van het album “Stuff Happens”.

Vlot in het gehoor liggende melodieën zijn de basis van de rockende liedjes “Jim’s Dad” en “Sweet Krazy” terwijl de bluesklanken overheersen in songs als “Scratchin’ At The Cat” en “The Good Land”. Daarnaast schittert Stuffy Shmitt in zeer mooi georkestreerde Americana-ballads als “She’s Come Unglued”, “Mommy And Daddy”, “Something Big” en het door piano begeleide “The Last Song” waarin hij ons zelf even aan David Bowie deed denken. En dan moeten we onze favoriete track uit deze plaat ook nog vermelden, want dat is het op een heerlijke melodie voortkabbelende liedje “Sleeping On The Wet Spot”, een klassieker in wording.

Voor de opname van dit nieuwe album kreeg de vaste begeleidingsband van Stuffy Shmitt in de studio instrumentale bijstand van enkele bekende namen uit de muziekscène van Nashville. Zo speelden Aaron Lee Tasjan en Brian Wright op elektrische gitaar mee op “Sweet Krazy” en “Scratchin’ At The Cat”, Jellyroll Johnson op mondharmonica bij de song “The Good Land” en Anana Kaye en Brett Ryan Stewart op toetsen. Tot slot verdient volgens ons ook albumproducer Chris Tench hier een grote pluim te krijgen voor het uitstekende werk in zijn opnamestudio in Franklin Tennessee.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Realistic Records

video